pátek 1. dubna 2016

# recenze

Tom Rob Smith - Dítě číslo 44

Ahoj! 
Tak jsem tu s novou rezencí a tentokrát na můj PRVNÍ recenzní výtisk. Knížku mi poskytl e-shop megaknihy.cz, kterým chci tímto ještě jednou poděkovat. :)
 

Hned vám povím o čem kniha je.
Nacházíme se v Sovětském svazu, rok 1953. Stalinův železný stisk neustále sílí. Brutální praktiky ministerstva státní bezpečnosti (MGB) nejsou žádným tajemstvím. Režim dokonce občanům přikazuje věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Když se u železniční trati v Moskvě najde mrtvola malého chlapce, zaskočí příslušníka MGB Lva Děmidova – válečného hrdinu, upřímně oddaného režimu – tvrzení příbuzných oběti, že šlo o vraždu. Lev splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se jeho život převrátí naruby. Lva degradují a s manželkou Raisou, podezřelou ze špionáže, pošlou do zapadlého města na Urale. Ke svému překvapení Lev zjistí, že k vraždám dětí dochází i tam. Manželé si dobře uvědomují, že později je čeká mnohem tvrdší trest než pouhé vyhnanství. Snad právě proto se rozhodnou riskovat život a pátrat po vrahovi na vlastní pěst. Jejich manželství už dávno není co bývalo, protože na povrch vyplavaly jisté skutečnosti. I přesto se rozhodnou spolupracovat, pomáhat si. Probudí v sobě opět svoji lásku, nebo zemřou bok po boku?

Tuhle knihu jsem si chtěla už hodně dlouho přečíst, takže když jsem měla možnost vybrat si do čeho se začtu, měla jsem jasno.
Uchvátila mě hned první kapitolou. Děj i okolnosti byly popisovány tak dobře, že jsem se okamžitě vžila do děje a postav. Přiznávám, že když se děj knihy posunul o 20 let dopředu a byl popisován politický systém této doby, musela jsem se pár stránkami prokousat. Je to ale jen tím, že mě politika nic neříká a myslím, že nikdy říkat nebude. ☺ Pro lidi, které toto téma zajímá, nebo jim nevadí, budou knihu milovat a hltat stránku po stránce. Kromě této jediné pasáže, která se věnovala jen politice, mě kniha doslova vcucla. Nemohla jsem přestat číst a do posledních pár stránek jsem neměla tušení, jak to všechno může dopadnout. Občas mi přeběhl mráz po zádech a místy jsem se dokonce bála. Četla jsem hlavně večer v posteli a stalo se, že jsem dokonce nemohla usnout! ☺ Konečné souvislosti a rozuzlení mě - dalo by se říct - posadili na zadek. Neumím jinak vyjádřit jakým způsobem mě závěr překvapil. Tohle přesně je ten typ knížky, nad kterým budu ještě měsíc přemýšlet a absolutně obdivuju autora za kombinaci reálného příběhu s různými fiktivními prvky. Pro mě dokonalá knížka, protože téma vražd a sériových vrahů jsou něco pro mě! ☺
 
Až na tu politickou dvoustránku nemám knížce vůbec co vytknout, protože ta politika tam sedí a bez těchto informací by se pár drobností asi nedalo pochopit. Nemůžu jinak než dát 5 hvězdiček a všem ji doporučit.
 
Knížku seženete ZDE.

 

4 komentáře:

  1. O knize Dítě 44 jsem četla dobré recenze, řafím do seznamu :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, vypadá to zajímavě! Asi zvážím přečtení :)
    Díky za doporučení.
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač! :) Tahle knížka si zaslouží být čtená :)

      Vymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný čtení a komentování mého blogu! ♥

Instagram